Anti-ageing učinkovine bi lahko izboljšale odziv na cepiva proti COVID-19 pri starejših ljudeh (Willyard C, 2020, Nature)

Imunski sistem je s starostjo vse manj učinkovit, upada količina imunskih celic T, ki se odzivajo na nove vsiljivce ter upada količina celic B, ki proizvajajo protitelesa. S starostjo se začne pojavljati ‘low-grade inflammation’ – stalna nizka stopnja vnetja, ki povzroči znižano zaznavnost imunskega sistema za zunanje napadalce. Zaradi tega s starostjo narašča neodzivnost na cepiva. Nekatera cepiva, ki so v fazi I/II kliničnega preizkušanja, pri starejših povzročijo le polovični odziv, ki ga sicer zaznajo pri mladih.

Z anti-ageing učinkovinami poskušajo izboljšati odziv na cepivo proti COVID-19. Uporabljajo proti-vnetne učinkovine ter senolitike (flavonoidi, npr fisetin), ki selektivno uničujejo postarane celice. Flavonoidi so prisotni v sadju, zelenjavi, čaju in črnem vinu. Največ fisetina je v jagodah, jabolkih in kakiju.